דואר אלקטרוני
שם
                  

קסמים בתנ"ך

קסמים רבים שמבוצעים בזמנים המודרנים כבר בוצעו בתקופות הקדומות של ההיסטוריה.

ניתן למצוא עדויות לקסמים שונים בתנ"ך. אפשר גם למצוא עקרונות שונים בתנ"ך, שקסמים שונים בימינו מבוססים עליהם.

הנה מספר דוגמאות:

במצרים העתיקה היו "חרטומים". החרטומים היו "מכשפים" מטעם פרעה.

בחומש שמות ניתן לראות שהם לקחו מטה והפכו אותו לתנין:

"וַיִּקְרָא גַּם פַּרְעֹה לַחֲכָמִים וְלַמְכַשְּׁפִים וַיַּעֲשׂוּ גַם הֵם חַרְטֻמֵּי מִצְרַיִם בְּלַהֲטֵיהֶם כֵּן. וַיַּשְׁלִיכוּ אִישׁ מַטֵּהוּ וַיִּהְיוּ לְתַנִּינִם"

לקיחת מקל והפיכתו לדבר אחר זהו קסם מוכר מאד כיום. יש לקסם זה תוצאות שונות שאפשר להגיע אליהן כמו הפיכת מקל לפרחים / נוצה ועוד.
לעיתים הקסם נעשה בוריאציה ההפוכה: הקוסם מראה בלון / מטפחת או חפץ אחר ובין רגע החפץ הופך למקל.

דוגמא לעקרון של קסמים שאפשר למצוא גם בתנ"ך אפשר לראות בסיפור על 2 נביאי השקר (נביאים שאינם באמת נביאים אלא רק מתחזים לכאלו) אחאב בן קוליה וצדקיהו בן מעשיה.

שני הנביאים האלו חיו בתקופתו של דניאל הנביא. והנה מה שנאמר עליהם במדרש:

היתה אשה מעוברת רואה אחד מהם, ואומרת לו: "נביא, מה אני מעוברת?"
[אשה בהריון הייתה רואה את אחד הנביאים ושואלת אותו: "האם אלד בן או בת?"]
הוא אומר לה: "זכר", והיה יוצא לשכנותיה ואומר להן: "נקבה תלד פלונית".
[הנביא ענה לאשה: "בן" אך לאחר מכן היה הולך לשכנות שלה ואומר להן: "היא תלד בת"]
אם ילדה זכר, אומרת: "נתקיימו דבריו של נביא". אם ילדה נקבה, שכנותיה אומרות לה: "כך אמר לנו הנביא, אלא שלא רצה להצר לך".
[אם נולד לאשה בן, היא נוכחה לדעת שהנביא "צדק". אם היא הייתה מולידה בת, השכנות שלה היו אומרות לה: "הנביא אמר לנו שתלדי בת, והוא פשוט לא אמר לך כדי שלא לצער אותך]

בעצם, בכל מקרה האשה הייתה חושבת שהנביא אמר לה נבואה אמיתית. אם היא הייתה מולידה בן, היא הייתה חושבת שהוא צדק, שכן זה מה שהוא אמר לה. וגם אם היא הייתה מולידה בת, היא הייתה חושבת שהוא צדק אחרי מה שהשכנות שלה היו מספרות לה.

נביא השקר בעצם השתמש בטכניקה הנקראת "אאוט" (out). בטכניקה זו, הקוסם מציג 2 אפשרויות למתנדב לבחור מהן, ולכל בחירה של המתנדב יהיה לקוסם דרך להראות שהוא ידע מראש איזו אפשרות המתנדב יבחר.

לדוגמא: הקוסם מציג בפני מתנדב ציור של עיגול וציור של ריבוע ואומר לו לבחור אחד מהם. אם המתנדב יבחר בעיגול הקוסם יראה מעטפה סגורה על השולחן. הוא יפתח את המעטפה ויוציא פתק שעליו יש ציור של עיגול.
במקרה שהמתנדב היה בוחר בריבוע, הקוסם היה פותח את המעטפה מהצד השני, ומוציא את הדף מהצד השני, כאשר בצד זה יש תמונה של ריבוע.

דוגמא לעקרון הנעשה בעת ביצוע קסם אפשר לראות בהגרלה שנערכה בימי יהושע בן נון.

אדם בשם עכן גנב כסף מהציבור, וכדי למצוא מי הגנב, הגרילו גורל בין כל המשפחות בישראל:

…"וַיַּקְרֵב, אֶת מִשְׁפַּחַת יְהוּדָה, וַיִּלְכֹּד אֵת מִשְׁפַּחַת הַזַּרְחִי. וַיַּקְרֵב אֶת מִשְׁפַּחַת הַזַּרְחִי, לַגְּבָרִים, וַיִּלָּכֵד זַבְדִּי. וַיַּקְרֵב אֶת בֵּיתוֹ לַגְּבָרִים וַיִּלָּכֵד עָכָן בֶּן כַּרְמִי בֶן זַבְדִּי בֶּן זֶרַח לְמַטֵּה יְהוּדָה.."

בהגרלה זו, נבחרה קבוצה מתוך קבוצה יותר גדולה עד שנמצא האשם.

גם בעולם הקסמים אפשר למצוא עקרון דומה. לדוגמא, יש קסם בו הקוסם מניח על שולחן 4 כדורים בצבע אדום וכדור אחד בצבע כחול. הקוסם קורא לחמישה מתנדבים לבמה, הוא מסתובב וכל אחד לוקח כדור ומחביא אותו מאחורי הגב.

כאשר הקוסם מסתובב הוא צריך לנחש אצל מי יש את הכדור הכחול. הוא שולל אנשים עם הכדור האדום ואומר להם לשבת עד שלבסוף נותר על הבמה מתנדב אחד. הקוסם אומר לו להראות את הכדור ומתברר שהוא המתנדב שלקח את הכדור הכחול.